dimecres, 30 d’octubre del 2013

Circuit d'Escacs Maestrat - Terres de l'Ebre 2013

Feia setmanes que tenia pendent aquesta entrada sobre els campionats d'escacs que es van celebrar al Maestrat i a les Terres de l'Ebre aquest estiu de l'any 2013.


Es habitual que durant les festes majors de cada poble es celebrin actes d'escacs. Antigament era molt habitual fer un matx contra l'equip d'un poble veí, de manera que l'Amposta molt sovint va desplaçar-se a Benicarló i Ulldecona -entre altres pobles- i a la vegada rebia aquests mateixos equips a les festes majors d'agost.

Actualment aquest format, que permetia fer una partida convencional de més de dues hores, s'ha vist desplaçat per campionats de partides ràpides. Amb el recurs dels ordinadors es poden fer aparellaments de sistema suís mitjançant el qual els jugadors es van enfrontat, a mesura que passen les rondes, amb contrincants d'un nivell similar al seu. A més, com que les partides són a 10 o 5 minuts per jugador es poden fer 6, 7 o 8 rondes, de manera que al final de la tarda has jugat molts partides.

A Amposta, de fet, recordo que es feia el campionat de ràpides a principi de festes i al darrer cap de setmana es celebrava el campionat per equips, de manera que es simultaniejaven els dos actes.

Feta aquesta introducció, tornem al tema que ens ocupa: el Circuit d'Escacs Maestrat - Terres de l'Ebre.

Si no vaig errat aquesta idea va sorgir dels clubs d'escacs del Maestrat (Benicarló, Vinaròs i Alcalà de Xivert) i a la qual s'hi va afegir el Club d'Escacs Masdenverge. Posteriorment ens ho van proposar i gustosament ens hi vam sumar.

La persona que va organitzar el circuit va ser el vinarosenc Carlos Albert, el qual va gestionar la classificació general de circuit a partir dels dels resultats de cada campionat.

En aquesta edició del 2013 el funcionament de la puntuació era el següent: segons el nombre de participants que havia tingut l'esdeveniment (per exemple, 50), se li atorgaven al primer classificat tants punts com jugadors havien participat (és a dir, al primer classificat li corresponien 50 punts). A partir d'aquí s'anava restant un punt a cada classificat fins arribar al darrer, al qual només li en corresponia 1 (2n classificat 49 punts, tercer 48 punts, ..., cinquantè classificat 1 punt.) Finalment, es sumaven els punts de tots els torneigs a excepció del que tinguessis menor puntuació (a la pràctica servia per poder faltar a un acte i no perdre molts punts en la classificació general).

Els primers classificats en cada campionat van ser:

Masdenverge:
  1. Santi Añó ................. 40 punts
  2. Carlos Albert ............  39 punts
  3. Josep Jové ................ 38 punts


  1. Xavier Bayerri ............ 48 punts
  2. Santi Añó ................. 47 punts
  3. Llàtzer Bru ................ 46 punts

Benicarló:
  1. Llàtzer Bru ................ 47 punts
  2. Santi Añó ................. 46 punts
  3. Moisès Laguardia ....... 45 punts


Vinaròs:
  1. Santi Añó ................ 40 punts
  2. Llàtzer Bru .............. 39 punts
  3. Andrés Garrido ......... 38 punts


Alcalà de Xivert:
  1. Llàtzer Bru................. 27 punts
  2. Alejandro González ..... 26 punts
  3. Dimitri Dimitrov .......... 25 punts

I per la qual cosa, la classificació final del Circuit Maestrat - Terres de l'Ebre 2013 va ser la següent:
  1. Santi Añó ..................... 173 punts
  2. Llàtzer Bru ..................  159 punts
  3. Alejandro González ....... 145 punts
I finalment la xifra més important de totes: fins a 109 jugadors d'escacs van participar en el circuit.


Esperem que per a l'edició del 2014 tenir el mateix èxit i inclús poder ampliar el circuit amb més campionats que es celebren en les nostres contrades.

Des del Club Escacs Amposta voldria agrair als clubs d'escacs del Maestrat la possibilitat d'unir-nos al seu circuit i col·laborar, d'aquesta manera, amb la difusió dels escacs en les nostres terres.

Com vaig comentar fa uns dies en uns tràmits amb la Federació, els clubs de les Terres de l'Ebre tenim molta relació amb els clubs del Maestrat, tant per proximitat com per amistat personal, i aquestes col·laboracions ajuden a estretir aquests lligams i a dinamitzar la difusió i participació en els escacs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada